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LEGAL ETHICS OPINION 1773  WHETHER AN ATTORNEY WHO IS IN THE  
      GENERAL ASSEMBLY CAN REPRESENT  
      PRIVATE PARTIES BEFORE LOCAL   
      GOVERNING BOARDS. 
 
   You have presented a hypothetical involving the private law practice of the firm of a member 
of the General Assembly.  Specifically, members of the firm represent private clients who 
regularly appear before local Boards of Supervisors, Town Councils, and Boards of Zoning 
appeals in connection with legislative matters including re-zoning applications, special exception 
applications, zoning variances, and zoning determination appeals.  Also, members of the firm 
work with the staff of a locality to process ministerial applications, such as site and subdivision 
plans.   
 
   Generally, you raise questions of whether these activities are in ethical conflict with the 
election of a firm member to the General Assembly.  Specifically, you ask whether the attorney, 
who is a member of the General Assembly, or any member of his firm, may represent clients 
before any of these local bodies. 
 
   Your hypothetical raises the underlying issue of whether membership in the General Assembly 
combined with representation of private clients in local government matters triggers an 
impermissible conflict of interest under the Rules of Professional Conduct. Conflicts faced by 
firms with legislator members was addressed recently in LEO 1763, which was, in effect, a 
reconsideration of LEO 1718, which had been decided under the former Code of Professional 
Responsibility.  In LEO 1763, the presenting scenario was that of members of a local government 
board member’s law firm representing clients before that same board.  In LEO 1763, this 
committee reiterated its conclusions from 1718, namely, that an impermissible conflict of interest 
would be triggered by the partner’s representation before the board and that the conflict could not 
be “cured” by recusal of the attorney/board member from the particular matter.  Thus, you ask 
whether that same conclusion must be drawn for the scenarios you present involving various 
local government entities, where no attorney in the firm sits on such local government bodies.  
 
   A careful review of LEO 1763 reveals that the focus of the committee’s analysis was whether 
the conflict of interest created by an attorney appearing before his own board should be imputed 
so as to prevent his partners from appearing before his board, and, if so, whether the resulting 
conflict could be “cured” by the attorney/board member’s recusal from the particular matter.  The 
committee concluded first that the conflict must be imputed to all members of the firm and 
further that recusal would not cure the problem as recusal would violate the attorney/board 
member’s obligations to his constituents.  Rule 1.11, Comment 1 says, in pertinent part, “A 
lawyer who is a public officer should not engage in activities in which his personal or 
professional interests are or foreseeably may be in conflict with official duties or obligations to 
the public.”  Thus, the opinion concludes that as recusal is not an effective conflicts cure, no 
partner of a board member may represent clients before the board.   
 
   What the analysis of LEO 1763 does not focus on is the nature of the basic underlying conflict 
of interest.  In that opinion, the basic conflict (that is then imputed) was that a board member 
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may not represent clients before his own board.  That such representation would trigger an 
impermissible conflict is, in effect, so obvious as to be a given throughout the opinion’s 
discussion of the conflict’s imputation and cure.  It is of guidance for your present request to step 
back and address the source of that underlying conflict in LEO 1763.  Rule 1.7 prohibits 
representing a client where that representation may be materially limited by the lawyer’s own 
interests, unless he reasonably believes that the representation will not be adversely affected (and 
the client consents).  In addition, Rule 1.11(a) prohibits an attorney who is a public official to use 
that position to the advantage of his client.  Relatedly, Rule 8.4 (d) prohibits an attorney from 
stating or implying the ability to improperly influence a government entity or official.   Those 
rules, taken together, render it impermissible for a lawyer to ever represent a client before a board 
upon which the attorney sits; such a representation would be problematic in that the attorney’s 
role as a board member creates both general duties to the public and a unique position of 
influence for his client.  Thus, the committee opines that such representation is per se 
impermissible and, as outlined in LEO 1763, is imputed to all other members of the firm.  
 
   Do those same rules also create an impermissible conflict in your outlined scenarios?  The 
committee concludes that they do not. No member of the firm serves on any of the local bodies 
of the localities in question.  Thus, when a firm member seeks action on behalf of one of those 
bodies for a client, he is not seeking action from the very body to which a firm member belongs.  
So long as the attorneys do nothing in violation of the influence provisions of Rules 1.11 and 8.4, 
outlined above, this committee does not deem them prohibited from entering into the activities 
involving various local bodies identified in your request.  As outlined in those rules, the 
legislator has an affirmative duty to refrain from using his position to influence any tribunal for 
the benefit of this clients, and to refrain from implying that such influence is available. This 
committee declines to extend the analysis recently set out in LEO 1763 to any of the activities 
outlined in your request. 
  
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
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